Industritekniska programmet

Industritekniska programmet är till för dig som vill arbeta inom verkstadsindustrin med tillverkning inom plåt, svets och skärande bearbetning.

Här kan du läsa mer om utbildningen.

Som elev på Industritekniska programmet har du möjlighet att från och med andra året få anställning som gymnasial lärling, Svensk gymnasielärling. Som Svensk Gymnasielärling inom Industriteknik tillbringar du halva tiden i skolan och halva tiden på ett företag, med lön. På din praktikplats lär du dig att hantera industriell teknik. Där får du hantera utrustning, material och processer som inte går att lära sig i skolan. År 1 tillbringas på skolan och den företagsförlagda utbildningen påbörjas år 2 och fortsätter i år 3.

Du kan läsa mer om Svensk gymnasielärling på hemsidan, www.gymnasielarling.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information och dokument som används under APL/lärlings-perioden:

Inriktining - Produktion och maskinteknik

Inriktning - Svetsteknik

Arbetstider, arbetsmiljö och försäkring

Under praktiktiden ska du som elev arbeta heltid och följa arbetsplatsens normala arbetstider, det gäller om inget annat överenskommits. Det kan förekomma perioder under APL/lärlings- tiden då du kan ha åtagande på skolan, vilket medför att du har rätt till ledigt vid specialidrott och individuella val.

Här kan du ta del av mer information om arbetsmiljöfrågor som rör unga:

Information från Arbetsmiljöverket - Så får barn och ungdomar arbetaPDF

Information från Skolverket - Ansvaret för elevernas arbetsmiljöPDF

Du som elev är även försäkrad under din APL/lärlings-tid, försäkringen gäller även personskador. Vid händelse av tillbud eller olycksfall ska APL/lärlingsplatsen ta kontakt med rektor.

Här finns mer information om försäkring som gäller i skolan

2018-08-23

Maria Schelin