Rökfria utomhusmiljöer - av omtanke för barnen och alla andra så klart

Den nya tobakslagen har gett oss fler rökfria utomhusmiljöer. Det gör att både barn och vuxna nu kan vistas nästan överallt utan att besväras av rök. För att uppmärksamma den nya lagen deltar Örnsköldsviks kommun i Folkhälsomyndighetens nationella kampanj tillsammans med länsstyrelser, regioner och andra kommuner och organisationer.

Den 1 juli 2019 trädde den nya lagen om tobak och liknande produkter i kraft. Det innebär att du inte längre får röka på lekplatser, uteserveringar, busshållplatser, perronger och vid entréer och idrottsanläggningar. Genom att delta i kampanjen vill Örnsköldsviks kommun bidra till att sprida kunskap om lagen och efterlevnaden av den, för att skydda barn och unga från tobak. I samband med detta bjuder kommunen även in näringslivet, föreningar och fastighetsägare, för att uppmana fler aktörer att delta i kampanjen.

Folkhälsomyndighetens webbplats rokfrimiljo.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du bland annat läsa mer om kampanjen, vanliga frågor och svar om rökfria miljöer och information om hur du kan få hjälp att sluta röka

Vid frågor om vad som gäller kring rökfria miljöer i Örnsköldsviks kommun, kontakta Elisabeth Sellgren, Örnsköldsviks kommun.

Ta del av kampanjmaterialet

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en verktygslåda med material som får användas av alla som vill bidra till att sprida kampanjen. I kampanjmaterialet ingår:

• Klistermärken
  • Bordsryttare
  • Affischer i A3 och A4
  • Annonser
  • Banners
  • Bilder för webb/sociala medier
  • Filmer
  • Infoblad på engelska
  • Användarmanual

Materialet beställer du genom att kontakta Birgitta Edin Westman, utvecklingsstrateg Örnsköldsviks kommun.

Du kan även ladda ner färdiga affischer att skriva ut och sätta upp eller sprida digitalt.

Affisch A3 - allmän miljö
Affisch A3 - lekplatser