Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.
Örnsköldsviks kommun följer Folkhälsomyndighetens och regionala smittskyddets rekommendationer kring hantering av det aktuella coronaviruset och sjukdomen covid-19. Prioriterat är att skydda särskilt utsatta grupper och att säkra viktiga samhällsfunktioner.
Från och med 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.
Regeringen har beslutat om ytterligare skärpta restriktioner, bland annat att icke nödvändig kommunal verksamhet, som exempelvis idrottshallar, stängs. Distansundervisning för gymnasiet förlängs. Max 4 personer får sitta vid samma bord på restaurang. Fler åtgärder och fördjupad information om de skärpta restriktionerna hittar du här.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar användning av munskydd inom kollektivtrafiken från och med 7 januari. Rekommendationen gäller på morgonen 07:00-09:00 och på eftermiddagen 16:00-18:00 for personer födda 2004 eller tidigare. Du som resenär ansvarar för att ha med och använda munskydd på ett säkert sätt. Vid Din Turs utlämningsställe hos hos IVK kiosk och café i resecenrum Örnsköldsvik kan resenärer med giltigt färdbevis hämta munskydd, i mån av tillgång. Läs mer om vad som gäller i länet på Din Turs webbplats.
Med stöd av pandemilagen som träder i kraft 10 januari har regeringen fattat beslut om en ”begränsningsförordning”. Vid privata sammankomster som till exempel i fest- och föreningslokaler och andra platser som hyrs ut införs en deltagargräns om max 8 personer. För butiker, gym och sportanläggningar inomhus samt badhus innebär de nya reglerna att det blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Läs mer om begränsningsförordningen
Brittiska och sydafrikanska myndigheter har upptäckt nya varianter av viruset som orsakar covid-19. Har du varit i Storbritannien eller Sydafrika och kommit till Sverige den 12 december eller senare är det viktigt att du stannar hemma, undviker nära kontakter och testar dig för covid-19. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats
Sedan 24 november är det i Västernorrland förbjudet att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Beslutet har fattats mot bakgrund av det allvarliga coronaläget i länet med allmän smittspridning och klustersmitta. Se Länsstyrelsens webbplats
Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Har du allmänna frågor bör du först leta information i pålitliga digitala kanaler som:
Krisinformation.se har aktuell och bekräftad information från myndigheterna på mer än 20 språk
samt på teckenspråk
och lättläst svenska
Folkhälsomyndigheten ger Information om covid-19 på flera olika språk samt på svenskt teckenspråk, lättläst och uppläst.
Region Västernorrland
Tidningen 8 sidor ger information på lättläst svenska
Om du ändå inte hittar svaret på din fråga, kan du ringa 113 13 angående allmänna frågor om covid-19. Hjälp gärna personer i din närhet att hitta trovärdig information.
Översatt information
Emergency information from Swedish authorities in more than 20 languages is given by Krisinformation.se
Public Health Agency of Sweden – information about the corona, covid-19 in different languages
Informationsverige.se har information om covid-19 på olika språk. Där finns till exempel filmer som beskriver olika typer av covid-test.
Nationell telefonlinje för information om covid-19 på arabiska, somaliska,persiska/dahri, tigrinja/amarinja och ryska. Linjen är öppen vardagar kl. 09.00-12.00 och 13.00-15.00 och nås på telefonnummer 08-123 680 00.
Information på finka och samiska
Krisinformation till språkgrupper där Örnsköldsviks kommun ingår i förvaltningsområde:
Suojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä (finska)
Suddje iežat ja earáid njoammuma viidumis (nordsamiska)
Vaarjelh datnem jïh mubpide suetiem geerjehtidh (sydsamiska)
Frågor om sjukdom och testning
Har du symtom, ring vårdguiden 1177 Det är viktigt att du först kontaktar 1177 och inte beger dig till en vårdinrättning med risk att smitta andra.
Information gällande provtagning och antikroppstest för covid-19 i länet hittar du på vårdguiden 1177/västernorrland
Att begränsa smittspridning bland äldre och utsatta grupper är högt prioriterat för kommunen. Här kan du ta del av åtgärder och insatser som kommunen vidtagit. Den senaste informationen ligger högst upp i listan.
Örngruppens dagverksamhet för personer med demenssjukdom och växelvården vid Lejonbacken förlänger sitt uppehåll i verksamheten till och med 31 januari.
Daglig verksamhet inom LSS övergår från och med 25 november huvudsakligen till sysselsättning i deltagarens egna hem, i anpassad och reducerad omfattning. Deltagare som har daglig verksamhet i form av sammhällsplats omfattas inte av beslutet. Deltagarna får behålla sin habilteringsersättning även när sysselsättningen sker i hemmet. Uppehåll i ordinare daglig verksamhet gäller i första hand till och med 31 januari. Se nyhet
Mot bakgrund av den ökande samhällssmittan avråder välfärdsförvaltningen starkt från icke nödvändiga besök vid kommunens vård- och omsorgsboenden samt boenden inom LSS. Vidare uppmanas personer som tar del av kommunens hemtjänst att vara restriktiva med att ta emot besök som inte tillhör den närmaste familjen. Avrådan från besök gäller från och med 13 november tills vidare. Läs mer i nyhet.
Ett antal träffpunkter/mötesplatser är öppna men med viss anpassning av verksamheten. Läs mer i nyhet.
Kommunens äldre- och anhörigkonsulent erbjuder stödjande omtankesamtal till äldre och anhöriga som känner oro eller ensamhet på grund av coronaviruset. Läs mer om omtankesamtal.
För dig som behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplats. Informationen finns på flera språk.
Utifrån rådande förutsättningar och restriktioner är kommunens mål att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att bedriva och fullfölja sina studier. Elever och vårdnadshavare får riktad information via lärplattformen Vklass.
Från och med måndag 11 januari införs växelvis distans- och fjärrundervisning på samtliga kommunala högstadieskolor.
Under vecka 2 har högstadieelever i årskurs 8 distans- och fjärrundervisning. Vecka 3 kommer årskurs 7 att ha distans- och fjärrundervisning. Under vecka 3 kommer nytt beslut att fattas av förvaltningsledningen om distans- och fjärrundervisning ska fortsätta vecka 4
Grundsärskolan vid enheterna Ängetskolan och Skärpeskolan stänger verksamheten för resten av höstterminen på grund av bekräftade fall av covid-19. Stängningen är en försiktighetsåtgärd för att motverka smittspridningen inom denna verksamhetsform och gäller från och med måndag 7 december. Delar av verksamheten kommer att bedrivas via distansundervisning. Beslutet berör både skolverksamheten och fritidshems- och eftisverksamheten vid grundsärskolan.
Örnsköldsviks gymnasium kommer från och med måndag 7 december till och med 24 januari 2021 att övergå till fjärrundervisning för stora delar av verksamheten. Undantag kommer att göras för arbetsplatsförlagd utbildning/lärling (APL),delar av gymnasiesärskolan samt vissa praktiska moment och examinationer.
Från och med måndag 30 november kommer lärare från Kulturskolan begränsa sin fysiska närvaro till en skola.Elever och grupper som berörs kommer i vissa fall att fjärrundervisas eller undervisas på distans. Verksamhet efter skoltid kommer bedrivas på distans.
Från och med måndag 23 november övergår samtliga studerande vid Vuxenutbildningen till distans- och fjärrundervisning. Beslutet gäller till och med 31 januari 2021.
Från och med 18 november har studerande med passaertagg tillgång till Lärcentrums studiemiljö. Läs mer här.
Stora delar av den verksamhet som kommunen erbjuder inom området kultur och fritid påverkas av förbudet mot större folksamlingar och strider mot rekommendationerna att hålla avstånd till främmande personer. Här kan du ta del av förändringar i verksamheten med den senaste informationen överst.
Från och med måndag 14 december till och med söndag 31 januari stänger Paradiset för allmänheten. Grundskolornas simundervisning är undantaget stängningen och har möjlighet att fortsätta bedriva sin verksamhet. Läs mer här.
Folkbiblioteken i Örnsköldsvik är stängda för besökare till och med söndag 24 januari. Från den 11 januari återupptas dock servicen "bokkasse för avhämtning" vid samtliga bibliotek. Riskkgrupper erbjuds även service i form av "boken kommer". Biblioteken i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum är tillgängliga genom meröppet från och med 11 januari. Läs mer i nyhet på bibliotekens webbplats
I enlighet med de skärpta allmänna råden håller Örnsköldsviks museum och konsthall stängt till och med 24 januari 2021. Planerade utställningar och publika program skjuts fram.
Kommunens fritidsgårdar, H1 Sliperiet och kommunala anläggningar för scenkonst är stängt från 17 november till och med 24 januari 2021.
Från och med 22 december till 24 januari är kommunens idrottslokaler och samlingslokaler stängda för aktivitet med undantag för skolverksamhet och yrkesmässig idrott.
Stängningen omfattar kommunala:
Föreningar och den som bokar i privat regi behöver själva avboka era tider i kommunen idrotts- och badanläggningar.
Allmänhetens tider, allmänhetens bad och allmänhetens åkning i våra anläggningar är inställda till och med 24 januari 2021.
Örnsköldsviks kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset (Covid-19) och arbetar aktivt för att hjälpa och stötta lokala näringlivet med olika åtgärder för att minska de negativa effekterna av coronaepidemin.
Som ett led för att stötta lokala näringslivet i coronapandemin förlänger samhällsbyggnadsnämnden beslut om att ta bort avgift för markupplåtelse på offentlig plats i kommunen, till exempel torghandelsplatser och uteserveringar. Beslutet gäller från och med 1 januari till och med 30 juni 2021. Läs mer här.
Den 7 april trädde en ny lag i kraft som innebär att företag kan få ekonomiskt stöd från staten för att låta personal gå ner i arbetstid istället för att säga upp dem. Stödet, som kan godkännas retroaktivt från 16 mars, innebär att företagens personalkostnader kan halveras samtidigt som de anställda får behålla över 90 procent av lönen. Den 9 november meddelade regeringen att stödet kommer att förlängas med ytterligare upp till sju månader. Läs mer här.
Från 10 november 2020 kan enskilda näringsidkare, vars ekonomi har drabbats hårt av coronapandemin, söka ett nytt ekonomiskt stöd. Stödet ger ersättning för förlorade intäkter under fem månader, från mars till juli i år. Stödet går att söka från och med 10 november till den 31 januari 2021.Läs mer här.
Från och med 3 november gäller ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas. Från och med 24 december gäller max fyra personer som får sitta tillsammans vid samma bord.Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.
Vid behov, kan serveringsstället även behöva göra ytterligare åtgärder för att undvika trängsel. Folkhälsomyndighetens råd är då att, om det behövs, öka avståndet mellan sällskap till mer än en meter eller minska antalet besökare som samtidigt får vistas i lokalerna. Se nyhet på Folkhälsomyndighetens webbplats
För att minska smittspridningen av coronaviruset har riksdagen beslutat om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen trädde i kraft 1 juli och gäller till och med 31 december 2020. Den nya lagen ger kommunen utöver tillsyn befogenhet att meddela förelägganden som krävs samt möjlighet att tillfälligt stänga ett serveringsställe som inte följer lagen eller föreskrifterna för att undvika trängsel.Läs mer i nyheten här.
För dig som driver en verksamhet som påverkas av den nya lagen har MSB tagit fram en checklista som du kan använda som stöd för att minska trängsel. Läs mer här.
Visita har även tagit fram broschyren "Tryggt restaurangbesök" med åtgärder mot smittspridning på restauranger.
Företagsakuten är en nyinrättad funktion som erbjuder snabb, kostnadsfri rådgivning till dig som är aktiv företagare i Örnsköldsvik, för att minska de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Du få hjälp med frågor om bland annat kortidspermitteringar, varsel och likviditetsproblem. Rådgivningen får du av lokala företagsrådgivare som anslutit sig till Företagsakutens konsultbank. Läs mer här.
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) webbplats hittar du som är verksamhetsutövare tips, råd, checklista och exempel för att anpassa verksamhet så att du och dina medarbetare, besökare och gäster kan följa myndigheternas riktlinjer och råd.
Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter. Här publiceras löpande information som kan vara bra för dig som företagare att ha.
På tillväxtverket.se hittar du information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19. Här hittar du information om korttidsarbete
(tidigare benämnt korttidspermittering). Sidan uppdateras löpande.
På Försäkringskassans hemsida finns information om bland annat slopat karensavdrag under en period i vår.
På Skatteverkets hemsida finns bland annat information om anstånd med skattebetalning på grund av följderna av coronaviruset.
På regeringen.se kan du följa regeringens arbete med anledning av coronaviruset.
På Svensk Handels webbplats hittar du samlad information och material för en trygg och säker handel.
Du är också välkommen att kontakta oss genom att skicka e-post till Företagslotsen
I Näringslivsnytt veckobrev vill vi förmedla information om stöd och rådgivning som finns att få, samt om kommunens åtgärder med fokus på företagande. Med veckobrevet kan vi förmedla information snabbare till dig än med vårt vanliga nyhetsbrev. Läs och prenumerera på Näringslivsnytt
Coronapandemin kan få konsekvenser i form av psykisk ohälsa, oro och ensamhet bland personer som upplever sig isolerade. Även våld eller hot om våld kan öka när det sociala nätverket begränsas.
Rädda barnens stödchatt Kärleken är fri är till för dig som är barn eller ungdom. Dit kan du vända dig för att prata om hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter och kärlek.
Föreningen Mind- för psykisk hälsa erbjuder samtalsstöd för alla som upplever press och psykisk ohälsa.
Kommunens äldre- och anhörigkonsulenter erbjuder stödjande samtal till äldre och anhöriga som känner sig ensamma eller oroliga.
Är du våldsutsatt och behöver konkret hjälp, kontakta kommunens resurscentrum mot våld.
Korta filmer och informationsblad om våld, oro, bedrägeriförsök, utsatthet på nätet och annat som riskerar att öka i tider av social avskildhet hittar du på folkhälsoenhetens webbsida.
För att minska smittspridningen ber vi dig som har ett ärende hos kommunen att gärna ringa istället för att göra ett besök. Stadshusen är öppna för dig som har ett brådskande ärende eller en bokad tid.
Kontaktcenter och övriga kontaktvägar