Viktig information om coronapandemin

Det är du och jag som har makten över viruset - tillsammans kan vi minska smittspridningen. Läs mer om hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Gymnasiet

Bra att veta

I Örnsköldsvik finns en kommunal gymnasieskola, Örnsköldsviks Gymnasium, och två fristående gymnasieskolor. Fristående gymnasieskolor kan du söka till oavsett var i Sverige du bor. I vår kommun finns Örnsköldsviks Praktiska Gymnasium och Höga Kusten Teoretiska Gymnasium.

Som boende i Västernorrland eller Jämtland är du välkommen att söka till Örnsköldsviks Gymnasium. Utöver Örnsköldsvik, kan du söka till nationella gymnasieprogram i Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Timrå och Ånge, samt Östersund, Åre, Bräcke, Krokom och Ragunda. Information om deras gymnasieprogram och ansökan hittar du på respektive kommuns webbplats.

Örnsköldsviks Gymnasium erbjuder ett brett utbud av yrkesprogram, gymnasial lärlingsutbildning och högskoleförberedande program. Sammantaget studerar cirka 1 700 elever vid Örnsköldsviks Gymnasium.

Örnsköldsviks kommuns skolor använder det digitala systemet Vklass för att registrera och kommunicera elevernas närvaro och frånvaro. Där skrivs även övrig information från skolan till vårdnadshavare och elever.

Elever i gymnasieskolan som har ett annat modersmål än svenska eller som identifierar sig med någon av de nationella minoriteterna erbjuds modersmålsundervisning två lektioner i veckan, att ansöka är frivilligt. I gymnasiet ansöker eleven själv.

En elev som tillhör någon av de nationella minoriteterna har särskilt stark rätt till modersmålsundervisning. De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.

Januari Lösenord delas ut och webbansökan öppnar

1 februari Sista dag för ansökan

13 april Preliminär antagningsstatistik presenteras

13 april - 15 maj Omvalsperiod