Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet är till för dig som vill utveckla ditt ledarskap, arbeta med barn- och ungdomar, är intresserad av hälsa och friskvård.

Här kan du läsa mer om utbildningen.

Som elev på barn- och fritidsprogrammet har du möjlighet att genomföra arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det arbetsplatsförlagda lärandet bidrar till att du utvecklar såväl yrkeskunskaper som en tydlig yrkesidentitet och blir en del av gemenskapen på en arbetsplats. 16 veckor av din utbildning sker på arbetsplatser inom förskole- och skolverksamhet eller fritids- och friskvårdsverksamhet.

I årskurs ett gör du som elev APL fyra veckor under vårterminen hos en idrottslärare eller på en förskola. Inför årskurs två väljer du inriktning fritid och hälsa eller pedagogiskt arbete. Du som elev gör då APL fyra veckor under höstterminen och fyra veckor under vårterminen inom vald inriktning. I årskurs tre gör du APL fyra veckor under vårterminen inom vald inriktning.

Information och dokument som används under APL-perioden:

Årskurs 1

Inriktning - fritid och hälsa

Inriktning - pedagogiskt arbete

Arbetstider, arbetsmiljö och försäkring

Under praktiktiden ska du som elev arbeta heltid och följa arbetsplatsens normala arbetstider, det gäller om inget annat överenskommits. Det kan förekomma perioder under APL- tiden då du kan ha åtagande på skolan, vilket medför att du har rätt till ledigt vid specialidrott och individuella val.

Här kan du ta del av mer information om arbetsmiljöfrågor som rör unga:

Information från Arbetsmiljöverket - Så får barn och ungdomar arbetaPDF

Information från Skolverket - Ansvaret för elevernas arbetsmiljöPDF

Du som elev är även försäkrad under din APL-tid, försäkringen gäller även personskador. Vid händelse av tillbud eller olycksfall ska APL-platsen ta kontakt med rektor.

Här finns mer information om försäkring som gäller i skolan

Sidan uppdaterades

2021-01-12

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Anna Wiberg
Rektor
0660 - 889 43
Skicka e-post

Studie- och yrkesvägledare
Maria Lindgren
0660-889 34
Skicka e-post