Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Barn- och fritidsprogrammet

Inriktningar och yrkesutgångar

Pedagogisk och socialt arbete
Här lär du dig pedagogiskt ledarskap; hur man planerar, genomför och utvärderar pedagogisk och social verksamhet. Inriktningen ger dig kunskaper om människans utveckling och lärande. I din yrkesexamen får du fyra yrkesutgångar och kan arbeta som barnskötare i förskola, elevassistent i skola, personlig assistent och stödassistent på LSS-boende (gruppbostad, servicebostad) eller daglig verksamhet.

Fritid och hälsa
Här lär du dig praktiskt ledarskap, hur man planerar, genomför och utvärderar aktiviteter. Inriktningen ger dig kunskaper kring idrott, fritid och friskvård. Inom Fritid och hälsa väljer du någon av följande yrkesutgångar:

Träningsinstruktör
Du får kunskaper inom träningslära och lär dig att hålla i personlig träning samt gruppträning. Du lär dig att utföra vanliga arbetsuppgifter inom gymverksamhet. Du gör APL (arbetsplatsförlagt lärande) på ett gym.

Badpersonal
Du får kunskaper om hur anläggningen drivs och lär dig att utföra vanliga arbetsuppgifter. Du gör APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Paradiset - upplevelsebad.

Idrottsplatspersonal
Du får kunskaper hur anläggningen drivs och lär dig att utföra vanliga arbetsuppgifter. Du gör APL (arbetsplatsförlagt lärande) inom vaktmästeri på en idrottsanläggning.

Fritidsgårdspersonal
Du får kunskaper hur fritidsgårdar drivs och lär dig att utföra vanliga arbetsuppgifter. Du gör APL (arbetsplatsförlagt lärande) på en fritidsgård.

Programmet går att kombinera med Nationell idrottsutbildning (NIU) och Lokal idrottssatsning (LIS).

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning

Under 16 veckor kommer du göra APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du får lära dig mer om yrket och bli en del av gemenskapen på en arbetsplats. Under APL-perioderna tränar du bland annat ledarskap, kommunikation, bemötande och att ta initiativ och ansvar.

I årskurs ett gör du fyra veckors APL antingen på en förskola eller hos en idrottslärare.
I årskurs två gör du 4 + 4 veckors APL inom den yrkesutgång du har valt.
I årskurs tre gör du fyra veckors APL inom den yrkesutgång du har valt.

Du kan läsa mer om Barn- och fritidsprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

2021-01-13

Anna Wiberg