Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Ekonomiprogrammet

Inriktningar och yrkesutgångar

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program som har en tydlig identitet i företagsekonomi och juridik. I årskurs ett får du läsa kurserna privatjuridik och företagsekonomi som båda är en instegskurs i respektive ämne, på så sätt görs ditt kommande inriktningsval inför årskurs två enklare och du kan fatta beslut om inriktning med bra grunder.

Båda inriktningarna har många års erfarenhet av elever med specialidrott vilket gör att det är ett program som fungerar bra att kombinera med NIU.

Programmet går att kombinera med Nationell idrottsutbildning (NIU) och Lokal idrottssatsning (LIS).

Ekonomi
Om du väljer inriktningen ekonomi kommer din tyngdpunkt att vara i ämnet företagsekonomi, men du läser också matematik 3b och Entreprenörskap och företagande där du får lära dig allt om att driva ett företag inom ramen för Ungt Företagande. Programfördjupningar erbjuds inom marknadsföring, ledarskap och organisation och språk.

Juridik
Juridikinriktningen erbjuder ytterligare kurser inom ämnet juridik som affärsjuridik och rätten och samhället och precis som på ekonomiinriktningen ingår kursen Entreprenörskap och företagande där du får lära dig allt om att driva ett företag inom ramen för ungt Företagande. Programfördjupningar erbjuds inom kriminologi, ledarskap och organisation, matematik och språk.

Gymnasiearbete

Under sista året gör du ett gymnasiearbete som visar på dina kunskaper inom det yrket du valt att utbilda dig till. Tidigare har elever arbetat med:

• Kostnaderna för skogsbränderna i Örnsköldsvik 2018
  • Människohandel - en jämförelse mellan Sverige och Sydostasien
  • Hedersrelaterat våld och förtryck - En kvalitativ studie med syfte att analysera den kommande lagstiftningen om Hedersförtryck
  • Samtyckeslagen
  • Diskriminering mellan kön inom idrott
  • Våld i nära relationer

Så här säger eleverna

Det är ett brett och allsidigt program som passar mig som inte riktigt vet vad jag ska göra efter gymnasiet, samtidigt som jag får med mig mycket bra kunskap och värdefull kunskap inom tex privatjuridik om är bra att ha med sig i verkligheten.

Ekonomiinriktningen har gjort mig ännu mer intresserad av ekonomi så jag vill gärna läsa vidare inom just ekonomi och det är skönt att veta vad jag vill arbeta med i framtiden.

Ekonomiprogrammet är ett brett program är det bästa att välja när man inte riktigt vet vad man vill göra i framtiden vilket vad fallet för mig när jag började, nu vet jag att jag vill söka till lärarutbildningen och de möjligheterna har jag efter tre år på ekonomiprogrammet.

Så här säger lärarna

Ekonomiprogrammet ger eleverna en bred grund att ta sig vidare med ut i livet. De allra flesta av våra elever planerar att studera vidare efter gymnasiestudierna hos oss och vi förbereder eleverna på detta i vårt sätt att arbeta och lägga upp studierna. Samtidigt arbetar vi också mycket med värdegrundsfrågor och arbetar för att alla våra elever ska vara redo för livet efter gymnasiet, att bli goda samhällsmedborgare.

När eleverna har valt sina respektive inriktningar kan vi verkligen utforska kurserna inom inriktningarna och det är så kul att se hur elevernas intresse växer när de får läsa kurser som de verkligen är intresserade av.

Vilka möjligheter finns efter utbildningen?

Många av eleverna planerar att studera vidare på högskola eller universitet direkt efter utbildningen. En del väljer att gå vidare med ytterligare ekonomi- eller juridikutbildning medan andra väljer helt andra vägar såsom till lärarutbildning eller polisutbildning. Andra elever väljer att resa och skaffa sig mer livserfarenhet innan de beslutar sig för att ta nästa steg som kan innebära både arbete och vidare studier. Eftersom utbildningen är så pass bred finns det många alternativ att välja på. Många av eleverna fastnar verkligen för att driva eget företag eftersom de får med sig den erfarenheten i kursen entreprenörskap och företagande där de får starta och driva sitt eget företag inom ramen för Ungt Företagande.

Du kan läsa mer om Ekonomiprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

2021-01-13

Programmet finns på Nola