Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

El- och energiprogrammet

Inriktningar

• Dator-och kommunikationsteknik
  • Elteknik
  • Automation

Programmet går att kombinera med Nationell idrottsutbildning (NIU) och Lokal idrottssatsning (LIS).

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning

Under årskurs ett testar vi yrket under en vecka
Under årskurs två har vi APL (arbetsplatsförlagt lärande) under sju veckor på hösten.
Under årskurs tre har vi APL under sju veckor på våren.

Gymnasiearbete

Under sista året gör du ett gymnasiearbete som visar på dina kunskaper inom det yrket du valt att utbilda dig till. Tidigare har elever arbetat med bland annat installation av el i friggebodar, upprättande av nätverk med servrar, Wifi och VLAN för separation mellan avdelningar, byggande av apparatskåp för interaktion mellan robot och PLC-system.

Så här säger eleverna

Det är en jätterolig utbildning, bra lärare och intressant undervisning.

Så här säger lärarna

Du har världen som arbetsfält. Det är ett kreativt och utvecklande jobb med mycket felsökning. Man har roligt på jobbet.

Vilka möjligheter finns efter utbildningen?

Om man går inriktning Elteknik måste man göra lärlingstid om 1600 timmar på ett installationsföretag. På de två andra inriktningarna går man direkt ut till jobb.

Efter utbildningen kan man få jobb inom bland annat dator- och kommunikationsteknik som nätverkstekniker, IT-tekniker, programmerare systemförvaltare och supporttekniker, inom elteknik som installationselektriker, distributionselektriker, hissmontör och larmmontör eller inom automation som automationstekniker inom tillverkningsindustri, processindustri eller fastighet, Industrielektriker, robottekniker eller servicetekniker.

Om man vill vidareutbilda dig kan man läsa utbildningar mot till exempel elkonstruktör, systemtekniker, automationsingenjör och vindkraftstekniker.

Du kan läsa mer om El- och energiprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

2021-01-13

Programmet finns på Park