Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Fordons- och transportprogrammet

Inriktningar

• Lastbil och mobila maskiner
  • Personbil
  • Transport

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning

Under åk 1 provar du på yrken inom vår bransch under två veckor på hösten.

På fordonsinriktningen har du APL tre dagar per vecka i åk 3. Då jobbar du inom den yrkesutgång du valt.

På transportinriktningen har du APL fem veckor åt gången minst tre perioder under åk 3. Då får du chans att prova olika arbetsplatser och olika yrkesinriktningar, t ex timmerbil, gods- eller grustransporter.

Gymnasiearbete

Under sista året gör du ett gymnasiearbete som visar på dina kunskaper inom det yrket du valt att utbilda dig till. Tidigare har elever till exempel arbetat med bland annat motorstyrningsoptimering, ombyggnation av bil utifrån egen konstruktion och driva fiktivt åkeri med riktiga uppdrag

Så här säger eleverna

Det är en jätterolig utbildning, bra lärare och intressant undervisning. Man sitter aldrig still utan det händer roliga saker hela tiden.

Det är sköna dagar, kul med variation eftersom vi måste anpassa oss efter väder och de uppdrag vi får. Vi får veta när vi kommer till skolan vad vi ska göra så det påminner mycket om ett jobb och känns inte som en vanlig skola.

Så här säger lärarna

Fordon - Det är ett framtidsyrke. Finns inget yrke som har högre takt i den tekniska utvecklingen.

Transport - Spännande yrke med flera olika yrkesinriktningar och du kommer till en bransch med goda möjligheter till jobb. Vi försöker göra utbildningen så likt ett vanligt jobb som möjligt.

Vilka möjligheter finns efter utbildningen?

Arbetsmarknaden är god och de allra flesta väljer att stanna inom branschen inom den yrkesutgång man valt, endera som anställd eller genom att starta eget företag

Fordon - Några väljer att gå vidare till lackeringsarbete.

Du kan också bliförsäljare inom branschen, till exempel säljare av inredningar till bilar eller specifika verktyg.

Transport - Även om många fortsätter arbeta inom sin yrkesutgång finns det också de som fortbildar sig eller hittar sin yrkesroll som t ex transportledare, säljare, arbetsledare, lagerarbetare, lastplanerare.

Du kan läsa mer om Fordons- och transportprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

2021-01-13

Programmet finns på Park