Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar

• Kök och servering
  • Bageri och konditori

Programmet går att kombinera med Nationell idrottsutbildning (NIU) och Lokal idrottssatsning (LIS).

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning

Under årskurs ett får du som elev en inblick i yrket genom sex dagar arbetsplatsförlagt lärande inom branschen till exempel restaurang, café eller storkök.

Under årskurs två har du som elev arbetsplatsförlagt lärande två dagar i veckan. Du får då som lärling en extra ersättning på 1000kronor i månaden.

Under årskurs tre har du som elev arbetsplatsförlagt lärande tre dagar per vecka. Du får då som lärling en extra ersättning på 1000 kronor i månaden.

Gymnasiearbete

Under sista året gör du ett gymnasiearbete där du visar dina kunskaper inom det yrke du valt att utbilda dig till. Gymnasiearbetet kan till exempel innebära att du med dina kunskaper, utifrån ett valt tema, planerar och genomför en trerättersmeny som planeras inom given budget.

Så här säger eleverna

Det här lät roligast. Det är mycket praktiskt och det är kul att prova nya saker! Jag ville välja ett yummy program. Lärorikt, framtidsförberedande, roligt! Jag ville ha något som gör att jag kan gå ut i arbetslivet direkt efter skolan. Arbeta med händerna och göra ätbara konstverk vill jag. Det är en snabb väg ut i yrkeslivet. Trevliga och bra lärare.

Så här säger lärarna

Vi lär oss om hantverksmässiga metoder i matlagning och bakning. En chans att snabbt komma ut i arbetslivet och få jobba i ett kreativt yrke inom mat, dryck eller bageri. Några del drömmer om utlandsjobb eller att starta och driva ett företag i framtiden. Det finns även möjlighet att prova sin företagsamhet och uppfinningsrikedom här på programmet.

Vilka möjligheter finns efter utbildningen?

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig goda kunskaper och yrkeserfarenheter att klara de utmaningar som finns i arbetslivet. Under din studietid skaffar du dig lärdomar tillsammans med andra och ett socialt nätverk som gynnar din karriär och fortsatta kunskapsutveckling. Kompetensen är efterfrågad av arbetsmarknaden. Du kanske är intresserad av att studera vidare. Här på restaurang- och livsmedelsprogrammet får du möjlighet att läsa kurser som ger behörighet till universitet eller högskola.

Du kan läsa mer om Restaurang- och livsmedlelsprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

2021-01-13

Programmet finns på Park