Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Samhällsvetenskapsprogrammet

Inriktningar och programfördjupning

Beteendevetenskap
Inriktningen passar dig som är intresserad av samspelet mellan människor, konflikthantering och grupprocesser. Här får du kunskaper i psykologi, sociologi och utvecklar förmågan att se samband och bakgrund till reaktioner och handlingar i olika sociala sammanhang. I programfördjupningen Ledarskap och Hälsa (SALED) får du möjlighet att praktiskt öva och utveckla din ledarskapsförmåga och studerar hur människor kommunicerar och leder varandra.

Samhällsvetenskap
I inriktningen lär du dig om hur samhällen är uppbyggda och om människors olika livsvillkor. Du utvecklar din förmåga att se samband, analysera och finna lösningar på samhällsproblem. I inriktningen Samhällsvetenskap finns två programfördjupningar: International Class (SAIC) och Samhällsvetenskap (SAVET).

I programfördjupningen International Class (SAIC) får du reflektera över människors olika villkor och hur du själv kan arbeta för en rättvisare och mer hållbar värld, ur både ett lokalt och ett globalt perspektiv. En viss del av kurslitteraturen är på engelska.

Samhällsvetenskap (SAVET) passar dig som är intresserad av människors beteenden både enskilt och i grupp. Basen utgörs av klassiska samhällsvetenskapliga ämnen som kombineras med psykologi och sociologi.

Programmet går att kombinera med Nationell idrottsutbildning (NIU) och Lokal idrottssatsning (LIS).

Gymnasiearbete

Under sista året gör du ett gymnasiearbete som visar att du är förberedd för högskolestudier inom det program du valt. Tidigare har elever arbetat med: sociala medier, psykisk ohälsa, ledarskap, brott och kriminologi, hälso- och motionsvanor, religiösa rörelser, stress, hållbarhetsfrågor, Globala målen

Så här säger eleverna

I inriktningen Beteendevetenskap får vi utvecklas som personer.

Vi får testa praktiskt det vi lär oss i skolbänken.

Många gånger är den personliga resan den mest intressanta, förutsatt att du är medveten om den. Jag valde IC för att bli medveten.

Så här säger lärarna

Samhällsvetenskapsprogrammet är en bred utbildning som förbereder dig för högskolestudier och en rad samhällsviktiga yrken.

Är du intresserad av människans beteende eller samhällsfrågor är detta program perfekt för dig!

På Samhällsvetenskapsprogrammet blir du inte bara förberedd för vidare studier, utan för livet.

Att undervisa elever på samhällsprogrammet är att befinna sig i världens centrum. Här möter jag varje dag elever som vill lära sig förstå, förändra och förbättra det samhälle och den värld vi lever i.

Vilka möjligheter finns efter utbildningen?

Exempel på jobb: polis, psykolog, kommunikatör, journalist, jurist, socionom, personalvetare eller ämneslärare.

Exempel på studier: Högskola och universitet inom samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen.

Du kan läsa mer om Samhällsvetenskapligaprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

2021-01-13

Programmet finns på Nola