Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Teknikprogrammet

Inriktningar

Samtliga inriktningar ger möjlighet att läsa matematik och fysik som ger behörighet till högskolestudier inom teknik och naturvetenskap. Karaktäristiskt för arbetet på teknikprogrammet är att jobba i projektform och med ämnesövergripande arbete. Större och mindre projektarbeten pågår hela tiden under din utbildning.

Följande tre nationella inriktningar erbjuds:

Design och produktutveckling
Inriktningen ger kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Den behandlar designprocess och designmetodik med skissteknik, fysiska modeller och prototyper.

Informations- och kommunikationsteknik
Inriktningen ger kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den behandlar datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Samhällsbyggande och miljö
Inriktningen ger kunskaper och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den behandlar attraktiv stadsbyggnad, husbyggnad och miljöfrågor ur ett brett hållbarhetsperspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt, estetiskt, ekonomiskt och socialt. Vi använder CAD-verktyget ArchiCad för att utforma byggnader och stadsmiljöer.

Programmet går att kombinera med Nationell idrottsutbildning (NIU) och Lokal idrottssatsning (LIS).

Gymnasiearbete

Under sista året gör du ett gymnasiearbete som visar på dina kunskaper inom det yrket du valt att utbilda dig till. Tidigare har elever bland annat arbetat med:

• Spelprogrammering
  • Design och konstruktion av möbler
  • Design och konstruktion av instrument
  • Design och utveckling av Örnparken
  • 3D-modellering

Te4 - gymnasieingenjör
Efter avslutad utbildning har du chansen att söka in till ett fjärde år för att utbilda dig till gymnasieingenjör. Det fjärde året bygger på ett stort engagemang från näringslivet, där mer än halva utbildningen sker ute på ett företag. Det ger dig mycket stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen men även lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

Så här säger eleverna

Det är kul på teknikprogrammet. Man lär sig så mycket om olika saker. Äntligen får jag gå med klasskompisar som också vill. Min dröm är att bli arkitekt, och här får jag möjligheterna att följa den drömmen. Jag har alltid varit intresserad av datorer och programmering och har verkligen fått lära mig mer om detta.

Så här säger lärarna

Att bli utmanad av eleverna varje dag när de hela tiden kommer med nya kluriga frågor, är bland det roligaste som finns. Vi försöker hela tiden utveckla kurserna för att svara mot elevernas förväntningar och de utmaningar de kommer träffa på i framtida studier och jobb.

Vilka möjligheter finns efter utbildningen?

Programmet ger dig breda kunskaper som ger många olika möjligheter och gör dig väl förberedd för högskoleutbildningar inom teknisk och naturvetenskaplig sektor. Många av våra elever fortsätter sina studier som ingenjörer, industridesigners, arkitekter, lärare, jurister eller mycket annat.

Du kan läsa mer om Teknikprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

2021-01-13

Programmet finns på Park