Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du nyfiken på det som händer omkring dig i Sverige och i världen? Är du intresserad av människors livsvillkor och av samhällsutveckling? Vill du få en god grund för högskolestudier?

Samhällsvetenskapsprogrammet – för dig som:

  • är intresserad av människan, samhället och framtiden
  • är intresserad av hur människan fungerar enskilt och i grupp
  • vill förstå historiska och internationella perspektiv
  • vill lära dig flera språk för att i framtiden resa, se världen och kanske även jobba i andra länder

Nationella inriktningar
Inför andra året på samhällsvetenskapsprogrammet kan du välja någon av följande två inriktningar:

Beteendevetenskap
Inriktningen Beteendevetenskap passar dig som är intresserad av samspelet mellan människor, konflikthantering och grupprocesser. Här får du kunskaper i psykologi, sociologi och utvecklar förmågan att se samband och bakgrund till reaktioner och handlingar i olika sociala sammanhang. I programfördjupningen Ledarskap och Hälsa (SALED) får du möjlighet att praktiskt öva och utveckla din ledarskapsförmåga och studerar hur människor kommunicerar och leder varandra.

Samhällsvetenskap
Du lär dig om hur samhällen är uppbyggda och om människors olika livsvillkor. Du utvecklar din förmåga att se samband, analysera och finna lösningar på samhällsproblem. I inriktningen Samhällsvetenskap finns två programfördjupningar: International Class (SAIC) och Samhällsvetenskap (SAVET). International Class (SAIC) lämpar sig för dig som är intresserad av internationella frågor och historia. En viss del av kurslitteraturen är på engelska. Samhällsvetenskap (SAVET) passar dig som är intresserad av människors beteenden både enskilt och i grupp. Basen utgörs av klassiska samhällsvetenskapliga ämnen som kombineras med psykologi och sociologi.

Fortsatta studier och arbete
Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig bred behörighet och förbereder dig väl för fortsatta studier inom samhällsvetenskap, beteendevetenskap eller media. Psykolog, socionom, polis, journalist, fotograf, webbredaktör och lärare är exempel på yrken som du kan välja att studera vidare till.

Nationell Idrottsutbildning
Samhällsvetenskapsprogrammet går att kombinera med Nationell Idrottsutbildning (NIU).

Sidan uppdaterades

2019-12-06

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Programmet finns på Nola

Rektor
Nina Ödmark
0660-889 41
Skicka e-post

Studie- och yrkesvägledare
Maria Lindgren
0660-889 34
Skicka e-post

Mer information